UZMAN ÇEVRE SAĞLIĞI MÜŞTERİ GİRİŞİ

Logionella Nedir ?

Lejyoner Hastalığı :

 

İlk kez, 1976 yılında Philadelphia'da bir otelde Amerikan Lejyonerlerinin toplantısına katılanlarda bir salgın olarak gelişmiştir. İzole edilen bakteri, lejyonerlerin anısına Legionella pneumophila olarak adlandırılmıştır.

Bakteri doğal su çevrelerinde ve insan yapımı su ilişkili havalandırma veya soğutma kulesi gibi ekipmanlarda bulunabilir. Bulaşıcı olabilmesi için bakterinin aerosol şeklinde solunum yoluyla akciğerlere girmesi gerekir.

Lejyonella hastalığına yakalananlarda en önemli klinik bulgu zatürredir. Hafif öksürük ve ateşten, komaya kadar gidebilen ve birçok organ yetmezliği ile kendisini gösteren, geniş bir yelpazeye sahiptir. Kuluçka periyodu 2–10 gün, olüm oranı %15 dir. Bağışıklığı baskılanmış kişilerde süre genellikle kısadır.
Legionellaların enfeksiyon zinciri için dört ana unsur gereklidir. Bunlar; 

1. Legionella cinsi (patojen) bakterilerin bulunması,  
2. Bakterinin yaşayacağı ve insana taşıyacağı faktörlerin olması,
3.Bakterilerin duyarlı konağa ulaşmasını sağlayan aracı mekanizmalar (suyun aerosolize olması ile solunum yolundan veya doğrudan aspirasyonu ile),
4. Lejyoner bakterilerinin solunum yolu ile alınmış olması.


     

Lejyoner bakterisinin akciğerlere alınması, hastalığın her zaman ortaya çıkacağı anlamına gelmez. Sağlıklı ve bağışıklık sisteminde sorunu olmayan çocuklarda ve erişkinlerde enfeksiyon gelişmeyebilir. Hastalığın insandan insana direkt bulaştığı ise gösterilememiştir.
Otellerde oda içlerindeki klimalar, duş başlıkları, süs havuzları, soğutma kuleleri, su depoları, sıcak su tankları risk içermektedir. Konaklama işletmelerinde lejyoner hastalığı riskinin yönetilmesi için önce risk değerlendirmesi yapılmalı, bunun sonuçlarına göre riskler yönetilmelidir. Riskin 7 gün 24 saat yönetilebildiği dökümante edilmeli, dış doğrulamaları yapılmalıdır.